Basilica.ro Ștefana Totorcea
Episcopul Ambrozie al Giurgiului a oficiat luni Sfânta Liturghie la altarul de vară al Mănăstirii „Sf. Ioan Rusul” din satul giurgiuvean Slobozia. Prezent la eveniment, Secretarul de stat Ciprian Olinici a primit cu cea mai înaltă distincție din eparhie. Oficialul a menționat că țara noastră se situează printre primele trei în Europa ca proporție a afilierii religioase.
Ierarhul a slujit împreună cu Arhim. Teodor Șerban, Vicar Eparhial și Starețul Mănăstirii „Sf. Ioan Rusul”, cu Arhim. Mihail Muscariu, Starețul Mănăstirii Cotmeana și Exarhul Mănăstirilor din Episcopia Giurgiului, cu părinții de la Centrul Eparhial și numeroși clerici locali.
„Lumea trăiește și alergă după himere, după lucruri care nu au substanță. Nici păcatul nu are substanță. Dacă păcatul, zicea Părintele Stăniloae, ar avea substanță, nu l-ai mai face și a doua oară și a treia oară. El te lasă fără vlagă, fără minte și nu te hrănește”, a spus Preasfințitul Părinte Ambrozie.
„Or, adevărata hrană, numită în Scriptură mana îngerilor, știți care este? Rugăciunea, pe care Sfântul Ion Rusu a făcut-o în chiliuța lui acolo, în grajduri, și s-a proslăvit încă din viață, făcând minuni.”
Evenimentul liturgic a fost un prilej pentru a rememora începuturile sfântului așezământ, dar și de a vorbi despre opera socială a Bisericii.
„Ascultam foarte multe mărturii ale celor care s-au vindecat prin mijlocirile Sf. Ioan Rusul și mă gândeam la istoricul acestei mănăstiri, cum s-a înființat ea, cât de mult ne-a ajutat Sfântul Ioan Rusu ca, în urmă cu 18 ani, o unitate militară, o cazarmă să fie luată de către episcopia noastră și să fie închinată unui sfânt (care a fost) militar”, a spus Episcopul Giurgiului.

În urma promovării fostului protopop de Giurgiu, Părintele Lucian Ștefan, în funcția de consilier eparhial, Preasfințitul Părinte Ambrozie l-a instalat pe noul protopop, Părintele Valentin Ștefan, care s-a ocupat până în prezent de Așezământul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” al eparhiei, care furnizează servicii sociale acreditate pentru copii și femei victime ale violenței domestice.
România, printre primele țări din lume ca afiliere religioasă
După liturghie, ierarhul i-a înmânat Secretarului de stat Ciprian Olinici cea mai înaltă distincție din eparhie, „Ordinul Sf. M. Mc. Gheorghe” pentru mireni.
„Țara noastră are 99% afiliere religioasă după datele ultimilor două recensăminte, ceea ce ne poziționează în Europa, dar și în lume, printre primele trei țări ca intensitate de afiliere sau de manifestare a credinței”, a spus Secretarul de Stat.
„Și cred că o vocație esențială a cultelor din România și în special a Bisericii Ortodoxe Române este de a promova această ereditate creștină a Europei, de a promova patrimoniul spiritual și cultural pe care creștinismul l-a dus în acest continent și în această parte de Europa, pentru că aproape 80% din tot ceea ce numim astăzi patrimoniu material este patrimoniu religios, aparține, aparținut cultelor, a fost construit în tinda, în pridvorul sau chiar în altarul bisericii.”
„Credința face parte în același timp nu doar din manifestarea personală a fiecărui dintre noi, ci este și principalul liant de legătură, de comunicare între noi. Ne adunăm în numele credinței și pentru credință, pentru a construi nu doar familii de credință, ci în primul rând comunități sociale”, a mai spus Ciprian Olinici.
Mănăstirea „Sf. Ioan Rusul”, întemeiată în 2008, se află lângă o pădure de stejari seculari din apropierea Dunării. Primul stareț a fost Protos. Macarie Șotârcă. Actualul stareț este Arhim. Teodor Șerban, vicar eparhial.
Foto credit: Episcopia Giurgiului
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews