Basilica.ro Gheorghe Anghel
Parohia „Sfântul Columba” din Dublin a organizat în perioada 10-22 august o ,,tabără de limba și literatura română, folclor și tradiții românești”, sub coordonarea prof. Anca Borzași.
„Participanții la tabără au fost copii români, cu vârste între 12-17 ani din Irlanda, copii care s-au bucurat, în aceste vremuri grele, că s-au întâlnit unul cu altul, și-au făcut prieteni noi și și-au îmbogățit cunoștințele despre țara de origine și despre obiceiurile culturale și folclorice ale românilor”, au transmis organizatorii.
Tabăra a fost susținută de Ministerul Educației din Irlanda, în cadrul căruia există un departament pentru vorbitorii de altă limbă decât engleza (Poat-Primary Languages Initiativ, Ireland).
S-a discutat despre formele de comunicare din cele mai vechi timpuri până în ziua de azi. Un accent deosebit s-a pus pe pronumele de politețe, pe care copiii nu-l cunosc din limba engleză pe care o învață în școală. Au descoperit câteva momente din istorie și crâmpee din geografia României. Au luat cunoștință despre principalele forme de relief, despre frumusețea munților Carpați, a Dunării și Mării Negre.

„Totodată, au descoperit cele mai importante atracții turistice din România, pe care unii dintre ei le-au vizitat, iar alții s-au arătat foarte interesați să le exploreze atunci când vor merge în țară. Au fost plăcut surprinși să audă că țara noastră are oameni de știință de renume mondial, inventatori, medici, aviatori, fizicieni, nume precum: Henri Coandă, Traian Vuia, Ana Aslan, Ioan Cantacuzino ș.a”, au precizat organizatorii taberei.
Orele de muzică şi pictură au fost alternate cu activităţi sportive: sport, dans, volei, fotbal etc.
„La secțiunea artă, copiii au descoperit câteva lucruri din cele patru ramuri ale artelor: grafica, pictura, sculptura și arta decorativă. Fiecare ramură a fost însoțită de imagini și filme, cu ajutorul cărora au cunoscut mari artiști români, cum ar fi: Nicolae Tonitza, Constantin Brancuși, și alte mari personalități. Copiii au lucrat cu diferite materiale: cărbune, peniță cu tuș, acuarelă și lut”.
Preotul paroh Raul Simion a declarat că partea de folclor și tradiții „a fost punctul forte pentru copii, deoarece au văzut cum se gospodăreau bunicii și străbunicii lor”.

Ţesutul, sculptura, realizarea de încălţăminte tradiţională au fost câteva dintre activităţile organizate pentru copii.
„Fetele au țesut scoarțe tradiționale și covoare, cu diferite denumiri, în funcție de zonele țării, au cusut și frământat pâine și cozonaci. Băieții au învățat să coase opinci din piele și să sculpteze linguri și vase din lemn”, a amintit părintele Raul Simion.

Tabăra s-a încheiat cu o serbare la care au fost prezenți reprezentanți irlandezi din Ministerul Educatiei.
În cadrul serbării, tinerii au jucat două fragmente de teatru din operele lui Ion Luca Caragiale ,,Bacalaureat” și ,,Vizita”. La final, a fost organizată o expoziție cu lucrările artistice ale copiilor.
Foto credit: Facebook/Parohia Sf. Columba