Basilica.ro Ștefana Totorcea
Aniversarea a trei decenii de existență a Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord a prilejuit și o întâlnire, în perioada 31 mai-1 iunie 2024, a Grupului de Preotese „Maria Stăniloae” din Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului. Aceasta s-a desfășurat în paralel cu Adunarea Eparhială festivă.
Doamna preoteasă Garoafa Coman, autoarea volumului „Prescura” apărut la Editura Bizantină din București, și-a prezentat cartea și a vorbit despre modul de preparare a unei prescuri autentice după rețetele certificate ale mai multor mănăstiri din țară sau din Muntele Athos.
Prezentarea a fost presărată cu amintiri și relatări din viața de preoteasă, ca soție a părintelui profesor Constantin Coman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.
„Este un statut foarte special a fi soție de preot, este un privilegiu”, a spus Garoafa Coman.

„La început pare foarte idealist a te căsători cu un preot în tinerețe, e foarte frumos. Ca și atunci când te duci la o mănăstire și crezi că stai doar în biserică și te rogi. Dar, de fapt, este foarte multă trudă și acolo, exact ca și în cazul soțiilor de preot, este foarte multă trudă pentru că sunt foarte multe, angajamentul preotului nefiind doar pentru familie, ci pe toate planurile.”
Membrele grupului au avut și un dialog cu Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale și cu Episcopul vicar Sofian Brașoveanul al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
Dinamica relațiilor din familia preotului influențează comunitatea

Ierarhii au vorbit despre importanța catehezei în parohii, a timpului pe care preotul îl petrece cu familia și a unității dintre preot și soția sa: dacă familia preotului nu funcționează optim, deficitul de unitate din familia lui se resimte și în întreaga comunitate.
„Trebuie să avem o atenție deosebită față de aceste aspecte. Fuga, refugierea în muncă fără măsură, trebuie să reprezinte un semnal de alarmă din prima clipă, nu trebuie făcut niciun compromis”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Iosif.
„Dacă îl facem din prima, îl facem la infinit toată viața. Și atunci devenim victime și îi reproșăm Domnului: De ce îmi iei soțul? Și Domnul spune: Stai că nu Eu ți-l iau, nu e opera Mea, este opera lui, nu Eu ți-l iau. Deci oarecum clădim împreună un fel de a fi, un fel de a trăi împreună și, când vorbim de sinceritate, a formula starea noastră în sinceritate este esențial.”
Ierarhii au răspuns la întrebările participantelor, care au făcut referire la balanța sufletească în fața multitudinii de activități din viața unei familii de preot și pe aspectele primordiale pe care preotesele se cuvine să pună accentul.
„Se tot vorbește de curajul mironosițelor. Să știți că ele nu au avut niciun curaj. Ele L-au iubit pe Domnul nostru Iisus Hristos și au făcut din dragoste de El ceea ce le dicta inima”, a spus Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul.
„S-au adus acolo înfricoșate de toți, vrând să facă ceea ce le dicta dragostea pe care o purtau Domnului Hristos. Cred că la fel și cu noi, unele s-au pregătit, au făcut studii teologice, altele sunt din familii de preoți, altele nu au nicio tangență cu preoția până la momentul hirotoniei soțului. Trebuie să vedem cum câștigăm dragostea și față de Dumnezeu, și față de soțul preot.”
Volum de mărturii ale preoteselor din diaspora

La Adunarea Eparhială aniversară, preotesele din Mitropolia Germaniei au prezentat volumul „Urcuș duhovnicesc pe Scara Raiului. Mărturii de suflet ale preoteselor din Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord”, coordonat de doamnele preotese Cristina Benga și Alexandra Ștefan.
Cartea cuprinde mărturii ale preoteselor din cuprinsul mitropoliei, publicate în acest moment jubiliar, în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu.
A fost anunțată data la care va avea loc întâlnirea anuală a Grupului de Preotese „Maria Stăniloae”, care se va desfășura anul acesta la Mannheim, în perioada 8-10 noiembrie 2024. Invitații evenimentului vor fi Arhid. Sorin Mihalache și soția sa, Georgiana Mihalache, care vor susține prelegeri și ateliere cu tema: „O viață mai atentă”.
Grupul de Preotese „Maria Stăniloae“ a luat ființă în 2022 și este coordonat de doamna preoteasă Adina Gilla, având ca scop dialogul și sprijinul reciproc.
Vezi și:
- La 30 de ani de la înființare, Mitropolia Germaniei anunță oferirea de burse aniversare de studiu
- Mitropolitul Serafim: Misiunea în diasporă este, cu adevărat, o misiune apostolică
Foto credit: Mitropolia Germaniei
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews