Basilica.ro Sorin Ioniţe
Postul Adormirii Maicii Domnului
Postul Adormirii Maicii Domnului începe anul acesta în data de 31 iulie.
Postul Adormirii Maicii Domnului este rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuțile alese ale Sfintei Fecioare și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.
Tipicul cel mare și Învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu în Postul Adormirii Maicii Domnului ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul IX (aproximativ ora 15:00), când se consumă mâncare uscată.
Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin.
De sărbătoarea Schimbării la Față este dezlegare la pește.
Sfântul și Dreptul Evdochim
Sfântul și Dreptul Evdochim a trăit în timpul împăratului iconoclast Teofil (829 – 842). S-a născut într-o familie credincioasă, părinții săi Vasile și Evdochia i-au acordat o educație aleasă, fiind crescut în frica de Dumnezeu.
La maturitate a ajuns comandant în armată, în Capadocia, îndeplinindu-și cu responsabilitate datoria timp de 33 de ani. A trăit toată viața în curăție și fapte bune.
Cunoscându-și dinainte apropierea morții, înainte de trecerea la cele veșnice a dat ordin să fie îngropat fără fast, lucru care s-a și întâmplat. După moarte, pentru viața curată a sfântului, au avut loc numeroase minuni la mormântul său.
Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea
Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea (sec. I) era originar din seminția lui Efraim.
A fost un om bogat, ucenic în taină al Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Iosif a fost cel care s-a ocupat de îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos.
După ce a cerut lui Pilat trupul Mântuitorului, împreună cu Nicodim au dat jos trupul Mântuitorului Iisus Hristos de pe cruce, l-au învelit în giulgiu alb și l-au așezat în mormânt nou săpat în piatră pe care Sfântul Iosif îl pregătise pentru sine.
Tot în data de 31 iulie, Biserica Ortodoxă serbează Înainte-prăznuirea scoaterii Sfintei Cruci.