Basilica.ro Alexandru Boboc
„Avram Iancu a pus o piatră de temelie a statului modern numit România”, a subliniat marți Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, în deschiderea sesiunii ştiinţifice „Bicentenarul naşterii lui Avram Iancu – Eroul, contemporanii, epoca”, relatează Agerpres.
„A fost un fenomen al acestui popor, cum ştiţi cu toţii, pentru că la 24 de ani a devenit unul din conducătorii Revoluţiei Române de la 1848 şi strategul militar al Revoluţiei din Transilvania, iar la 25 de ani era Craiul Munţilor, era legendă. Un om de 25 de ani care a ajuns în minţile tuturor, în sufletele tuturor, reuşind să se impună şi să primească titlul de Crai al Munţilor”, a continuat Președintele Academiei Române.
„În spatele lui avea o lume pe care o cunoştea foarte bine, o lume care venea din iluminism din învăţătura Şcolii Ardelene. Învăţase la şcoală că istoria românilor începe odată cu fondarea Romei, după obsesia transilvănenilor legată de originea noastră romană, se înfruptase – mai ales la Cluj, unde ştiţi că a devenit avocat şi unde învăţase în ungureşte şi în latineşte – şi din ideile lui Johann Gottfried Herder, învăţase ce înseamnă sufletul popoarelor”.
„Avram Iancu a fost omul forţei şi care a înţeles că venise momentul dreptului forţei. La sfârşitul vieţii şi a dat seama că, totuşi, forţa dreptului va domina lumea şi a cerut cu limbă de moarte ca românii să facă din averea lui o facultate de drepturi, pentru că dreptul era de partea lui şi a poporului român”, a completat acad. Ioan-Aurel Pop.
La sesiunea științifică au fost prezentate volumele: Avram Iancu între glorie şi defăimare, autori prof. univ. Ioan Bolovan şi prof. univ. Sorin Şipoş; Un contemporan al lui Avram Iancu în Moldova – Episcopul Melchisedec Ştefănescu, autor prof. univ. Ionel Cândea; Bărnuţiu şi Avram Iancu – Centralitatea ardeleană a Revoluţiei române de la 1848 – 1849, autor prof. univ. Gheorghe Cliveti; Avram Iancu, conducătorul războiului de apărare a neamului românesc din Transilvania: 1848 – 1849, autor prof. univ. Dumitru Preda.
Evenimentul științific de marți se înscrie în seria de manifestări organizate de Academia Română în contextul aniversării a 200 de ani de la nașterea eroului națiunii române Avram Iancu.
Citește și: Anul 2024 este dedicat eroului națiunii române Avram Iancu
Foto credit: Arhiva Basilica.ro