Basilica.ro Ștefana Totorcea
Românii din Catania, în regiunea italiană Sicilia, au participat duminică la prima Liturghie de după târnosirea lăcașului lor de cult. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
„Femeile mironosițe, atunci când totul părea pecetluit, o pecetluire a biruinței răului, nu numai că aveau la inimă cuvântul Domnului, dar știau că trebuie împlinită o datorie sfântă, aceea de a îmbălsăma trupul”, a spus ierarhul.
„Vedem că femeile caută să împlinească această slujire și se îndreaptă spre mormânt cu această nădejde, cu acest curaj, fără să-și pună multe întrebări, fără să-și facă multe socoteli. Nici măcar apostolii nu au mers atunci la mormânt, pentru că socoteau că nu au de ce să meargă, nu aveau ce să mai vadă.”
„Faptul că nu s-au întors înapoi după ce au realizat că nu vor putea prăvăli piatra de la intrarea în Mormântul Domnului arată credința lor în Dumnezeu”, a continuat Preasfinția Sa.
„Arată o credință că Domnul va împlini o minune pe care sufletul lor o aștepta și o lucra. Femeile s-au dus cu acest gând, cu această nădejde că Domnul cunoaște gândul lor. Și într-adevăr l-au cunoscut și au găsit piatra dată la o parte.”
La finalul slujbei, Părintele Paroh Mihai Gabriel Ichim i-a oferit Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul o icoană cu Sfânta Agata, ocrotitoarea comunității.
„Astăzi am săvârșit prima Sfântă liturghie, prima jertfă nesângeroasă pe care ne-a lăsat-o Domnul nostru Iisus Hristos, pe acest altar”, a spus parohul.
„Mulțumim tuturor invitaților care au participat și au sporit lumina acestei sărbători prin harul pe care Dumnezeu l-a revărsat asupra lor, Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul nostru, Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și tuturor preoților din Sicilia, din Italia, din România și din Europa care au participat la acest praznic unic pentru parohia noastră”, a mai spus părintele paroh, cu referire la slujba de târnosire oficiată în ziua anterioară.
Comuniune românească departe de casă
Pe lângă slujbe și cateheze, în Parohia Catania sunt organizate numeroase activități prin care sunt promovate tradițiile românești.
„Biserica rămâne singurul spațiu românesc din diaspora. Este singurul loc de pe pământ unde găsim cerul. Biserica noastră acum, la sfințire, a devenit și mai arătoasă și cu adevărat un loc unde găsim cerul pe pământ”, a declarat preoteasa Geta Ichim pentru Trinitas TV.
„Și fiecare activitate, fiecare ieșire pe care o realizăm, fiecare festival, fiecare serbare are un mesaj. Să nu uităm că suntem creștini, să nu uităm că suntem ortodocși, români.”
„Ce am observat eu de la început de la biserică, a adunat o lume românească de tineri, s-au constituit familii multe și să vezi lume tânără, tata, mama și copiii venind la biserică, dădeau impresia că ești într-o biserică, într-un sat românesc oarecare. Asta a fost, cred, cea mai mare bucurie a mea românească, de întâlnire cu lumea aici”, a declarat un enoriaș pentru Trinitas TV.
„De fiecare dată când venim la biserică e ca și cum ne simțim acasă. Este unicul moment când ne simțim cel mai aproape de casă”, a confirmată o tânără româncă prezentă la liturghie.
Parohia Ortodoxă Română din Catania a fost înființată în anul 2007, iar lucrările de restructurare și înfrumusețare a bisericii au început în 2017. Biserica a fost sfințită sâmbătă, în prezența a peste 500 de români din Sicilia, a autorităților civile române și italiene și a reprezentanților comunităților religioase din localitate.
Adresa bisericii este: Piazza Giovanni Falcone 1 (corso Martiri della Libertà), Catania.
Sursa foto: Theofania.ro
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews