Basilica.ro Sorin Ioniţe
Preotul catolic de origine italiană Elia Citterio s-a aflat miercuri la Arad, la invitația Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”.
Clericul catolic a susținut o conferință-dialog pentru publicul arădean, la Filarmonica din Arad. Tema a fost „Tradiția isihastă românească. Mărturii despre întâlniri memorabile cu duhovnici și sfinți români”.
Preotul Elia și-a amintit că la întrebarea Cum pot învăța rugăciunea inimii? a primit de la părintele Cleopa Ilie clasicul răspuns: Răbdare, răbdare, răbdare.
„M-am gândit că era un răspuns tipic, diplomatic, pentru a nu-mi spune nimic. Faptul surprinzător însă, care m-a impresionat cel mai mult, este că ani mai târziu acel simplu cuvânt – răbdare, rostit pe acel ton nu mi-a mai părăsit niciodată urechile și inima”.
„Acel cuvânt m-a făcut să înțeleg mai multe lucruri decât atâtea lecturi și explicații pe care le-am căutat cu insistență”, a mărturisit clericul.
Întâlnirea a fost moderată de Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.
În cadrul evenimentului a fost lansată lucrarea Eortodromion sau Tâlcuire la canoanele Sărbătorilor Împărătești, operă a Sfântului Nicodim Aghiroitul, tradusă integral pentru prima dată în limba română de către Ieromonahul Agapie Corbu, Starețul Schitului „Buna Vestire” – Almaș.
În finalul manifestării, artista Maria Coman, acompaniată de grupul vocal psaltic „Sfântul Ioan Damaschinul”, condus de Pr. Gabriel Streulea, a interpretat psalmi și imne bisericești.
Vezi aici video cu evenimentul integral.
Pr. dr. Elia Citterio, în vârstă de 74 de ani, este originar din localitatea Inverigo, regiunea italiană Lombardia. La vârsta de 22 de ani a devenit preot. A studiat filosofie la Universitatea din Genoa și teologie catolică la Universitatea Pontificală din Roma.
Clericul trăiește în Comunitatea Fraților Contemplativi ai lui Iisus din Capriata d’Orba, provincia Alessandria. Preotul Elia este specialist în spiritualitatea filocalică și admirator al spiritualității monastice românești, publicând mai multe lucrări teologice de redescoperire a textelor patristice răsăritene.
Foto credit: Arhiepiscopia Aradului